Snabba gripanden och ordförståelse

När jag har tid spenderar jag tiden i träningslokalen, så enormt effektivt och härligt att träna inne i värmen på vintern!! Tror att jag tränat fler gånger den här vintern, än jag gjort tillsammans på tidigare vintrar, det att träna i snålblåst eller -40 grader är inte så lockande så då blir det mest småträning hemma utan någon planering, men nu, nu har vi en lokal!!!

Det att driva lokalen kräver massor av arbete, och jag hoppas att tiden ska ge erfarenhet och rutiner, nu försöker jag komma fram till hur det ska fungera på bästa sätt! Det är roligt att den är uppskattad och jag vill att alla ska trivas där!

Träningen går framåt, och det är så roligt med utveckling, för varje hund så prioriterar man olika saker, med Trøkk har jag lagt en hel del fokus på tempo och ”ta i” övningar, vilket han inte behöver, då han har mycket av det i sig, nu fokuserar vi mycket på stadga och fokus, vilket han fixar galant! Vi jobbar med ordförståelse, vilket jag kanske slarvat med med de andra hundarna och påbörjat allt för sent, och jag tror att ju senare vi lär de att lyssna innan de agerar, ju svårare blir det att få en riktigt bra ordförståelse, så den här gången leker jag in det.
Det att lägga in ”nonsens” ord som inte betyder något för hunden blandat med ett kommando den kan är ju bra träning, och det kör jag mycket på ”varsågod” träningen, du får endast ta godiset i min hand på rätt signal… Men, för att utmana honom lite så körde jag kommandon han kan (rätt bra) blandat med belöningssignalen ”YES” som är hans favvo ord.. jag har en synlig leksak, säger ”YES” och han får leka, kör så några gånger, för att helt plötsligt byta ut ”YES” kommandot mot ett annat, som uppmanar han att utföra ett beteende, ex.vis ligg. I filmen kör jag ligg (DEKK) och Stuts (Hoppa) Detta blandar jag med att direkt säga ”YES” Utför han rätt så får han så klart ”YES” kommando och belöningen, felar han, så retar jag honom, vinner leksaken själv, eller äter godiset.  Ett träningspass, lite för långt, då han blir lite trött, men helt oredigerat.

Nästa film börjar jag med snabba gripanden, har jobbat mycket med att hålla fast, lugn i hålla fast beteendet, att snabbt gripa från marken, men från handen har jag medvetet behållit ett lugn, för att inte få stress och tugg, jag använder mig mycket av omvänt lockande i hålla fast.
För att få snabba gripanden från handen hetsar jag upp han lite, och låter han jaga i kapp rullen för att gripa, när han griper belönar jag med belöningssignalen och han får belöningen, i början godis, men byter till leksak. Sen sätter jag ihop det snabba gripande med ett lugnt håll fast.  Släpper han rullen eller inte griper den snabbt nog retar jag honom / vinner den, det går han igång på.. Även här ett träningspass som är oredigerad..

Hur tränar ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s