Förväntan..

IMG_2643Senaste tiden har jag funderat en hel del på detta med förväntan kring hundträningen. Vi vill ju att hunden ska ha en positiv förväntan när vi tränar, att förväntan ger uthållighet, men ändå är den så väldans svår att få till, att behålla förväntan, och att få hunden att stanna kvar i förväntan…
En hund med hög förväntan håller oftast bra fokus på uppgiften och störs inte ut lika lätt, dock kan en hög förväntan oxå skapa frustration och för hög aktivitetsnivå, så det gäller att hitta en balans..
Men, jag tänkte inte skriva så mycket om just förväntan i träningen, men den förväntan hundarna skapar själva, i vardagen..

Det är ju så här att våra hundar tränar hela tiden, så länge de är vakna, de försöker lösa ”problem” och komma fram till vad som leder till olika saker.. och, de kan faktiskt lägga på rätt många steg som leder till det de går igång på..
Och här har jag studerat mina hundar en del senaste tiden.. Eller, det började för rätt många år sedan, när jag var ute med alla hundar, på en tävlingsturné under vintern, med slädhundarna. Jag bestämde mig för att spela samma låt varje gång jag skulle släppa ut hundarna från bilen och rasta de.. Minns inte vilken låt det var, men rätt snabbt så fick hundarna förväntan vid den låten, och började röra sig i sina burar, sträcka på sig och göra sig redo att gå ut, väldigt intressant tyckte jag, men här kontrollerade jag det stimuli som gav förväntan, och planerade detta… Dock så kom låten på radion året efter när jag var ute med hundarna, och jag hade så klart glömt vad det innebar, jag hade väl inte nog förväntan på låten, men hundarna hade, och jag hade en hund som kissade i sin bur, då jag inte stannade som jag alltid gjort tidigare när den låten spelades.. så, jag slutade med det, och fick ändra deras förväntan till den låten för att undvika missförstånd 😉

16265258_10158061285505527_1361491705030485735_nIaf, nu mera så skapar mina hundar sig förväntan på saker utan att jag vill det, vilket gör att jag inser hur mycket de lägger märke till, och sätter ihop..
Takida, vare gång det är ishockey på tv, så vandrar hon, sneglar på Jesper, och vandrar, hon har skapat sig en förväntan att när det är hockey, så kommer husse hoppa upp och ner och vara helg galen, vilket hon gärna hänger med på, och ser fram emot, så varje gång det är hockey så förväntar hon sig detta.. Det händer så klart inte varje gång, men den ”belöningen” att få glädjeskutta med sin husse är såpass hög att hon har förväntan på att den kanske kan komma, varje gång.. Tänk om vi kan få den uthålligheten i lydnadsträningen, att gå fot, dag ut och dag in, i förväntan att den superbelöningen kan komma.. gäller bara att hitta den belöningen!

En annan sak mina hundar har förväntan på, och det här har flera av de skapat, är ugnsluckan.. vi hade brandlarmet nära ugnen förut, och ungefär varje gång vi öppnade ugnen så gick brandlarmet efter ett tag, vilket innebär att någon av oss sprang dit och vevade med något för att få tyst på larmet, vilket hundarna tyckte var rätt kul.. så, de la ihop att när ugnsluckan klickar, så börjar snart brandlarmet, vilket innebär att husse eller matte springer dit och ”dansar” runt.. Nästa steg på detta blir väl att de börjar när det luktar pizza 🙂

Den klassiska, när jag kör in på en grusväg, så blir mina hundar glada, de förväntar sig spår, sök, uppletande eller något annat kul..

IMG_7830Nå, lite vart jag vill komma är att hundarna hela tiden söker lösningar på saker, och gillar de det som händer, så kommer de försöka klura ut vad det är som leder till det roliga (eller i vissa fall, otrevliga) Är det något de inte gillar, så fungerar det så klart på samma sätt..
Det finns många som skrivit om detta, och det är enormt intressant tycker jag.. hur kan vi använda oss av detta i vardagen eller träningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s