Mot Startklass, en guppig väg..

Nu är våren här, motivationen för lydnad och skogsarbete ökar, och vi är gott igång med träningen! Allt låter ju hur bra som helst ju, men så är inte fallet..

31948200_10160235147970527_5195858771057836032_nFör drygt en vecka sedan gick Takida igenom en TTA operation av korsbandet i vänster knä.. hon mådde snabbt bra efter OP, och började använda benet bra nästan direkt, vilket kändes glädjande! Men, något irriterar henne, och jag hoppas så klart att det ”bara” är såret, men hon får panik.. tar sig ur allt hon har på sig, och senaste gången var det inte lite, hon hade neoprenskydd på benet, täcke, mjuk tratt, munkorg, sockar för att inte få tag i tratten, men hon lyckades, för fjärde gången att komma åt såret och riva bort stygnen.. För det mesta, alltså 99% av tiden är hon hur lugn som helst, och behöver inte ha en massa skydd på sig, hon har legat i bilen medan jag har jobbat, men sen händer det.. och då går det snabbt.. Så, 4 gånger är hon ihopsydd nu.. och jag hoppas verkligen såret läker som det ska och snabbt, så att vi sen kan fokusera på rehab av knäet.. Enormt jobbigt, och jag har inte varit med om någon hund som varit så ”jobbig” Känner mig som en rätt värdelös hundägare just nu, men det är omöjligt att ha koll på henne varje sekund.. och speciellt när det oftast inte är några problem alls.. Takida har även en broskskada i knäet, så vi får se hur det läker, men målet är att hon ska kunna leva ett aktivt normalt hundliv utan smärta.. Vi kämpar på!

En annan tråkig sak som tar en massa energi är lokalen, jag har sagt upp lokalen, så nu har vi ingen stans att träna inomhus, visst, nu skiner solen och det är härligt ute, men, jag kommer sakna den enormt mycket, alla stunder av träning, hundprat, umgänge, kurser, oj vad jag kommer sakna det!! Kurserna fortsätter iaf under de ”varmare” månaderna, och jag har en ny lokal dit jag flyttar min tillverkningsdel och butik, men ingen träningslokal. Så just nu håller jag på att plocka ur lokalen, och städa den.. vilket tar tid..

Så, för tre veckor sedan var motivationen på TOPP, jag såg fram emot att få tävla 18 & 19 maj, jag gjorde veckoplaner, och allt kändes som att det var under kontroll.. men någon stans i allt detta som händer just nu försvann även min motivation, men framförallt tid, att träna.. När arbetsdagen innebär minst 12 timmars arbete, lokalen ska tömmas efter det, och hundar ska skötas, så finns det inte tid..

Nå, vi satsar på att starta iaf, försöker få ihop några bra pass nu innan tävlingshelgen, och hoppas solen och värmen för med sig motivation!
Planen är att debutera med Tjapp i startklass, han är enormt fin att träna, har fina grunder, och börjar få en fin helhet. Vi har lagt en hel del tid på att träna transporter, att inte bygga för stor förväntan efter momenten, men sprida ut belöningspunkter mellan och i början av moment. Jag tänker lite så här, att när alla delar är bra nog till att sätta ihop ett helt moment, så ska jag inte belöna momentet, men alltid lägga på ex.vis en transport, en social belöning, en uppställning till nästa moment, ett moment till m.m innan belöningen kommer. Är det något i momentet som brister, ex.vis att hunden sätter sig för tidigt när jag ställer mig bredvid den, att den rör sig i sättande under marsch, att den har dålig ingång efter inkallningen, så plockar jag ut den delen från momentet och tränar den innan jag sätter ihop det till ett moment igen.. och så fort det är ett helt moment igen, så belönar jag inte direkt efteråt. Det har fungerat väldigt bra på Tjapp, och han hänger fint med mellan momenten, och utför även momenten bra! Vi har en del kvar att träna, ex.vis mera kedjor, och nu ska jag försöka att inför varje tävling göra en 4 veckorsplan. Hur och vad jag ska träna de 4 sista veckorna innan tävlingen. Detta för att det är så lätt att panikträna de sista två veckorna, sen blir allt egentligen lite pannkaka.. Första veckan och en bit i andra veckan fokuserade jag mest på de detaljer vi behöver träna, och ju närmare tävlingen vi kommer ju mer helhet och kedjor bör vi träna, så att ”hoppet” till att tävla inte blir så stort som det annars lätt kan bli.. Att vi nöter detaljer, vi stresstränar hela moment som därmed innehåller en hel del fel, vi belönar hunden på samma ställen hela tiden och sen när tävlingen kommer blir det något helt nytt för hunden, en ny upplevelse som inte blir så positiv..
Så här såg Tjapps planering ut vecka 17, 4 veckor innan tävlingen: Skärmavbild 2018-05-09 kl. 09.36.56

Första veckan följde jag planen, sen har jag haft lite fullt upp med annat, så några ofrivilliga vilodagar har det blivit.. men, jag ska verkligen försöka undvika stress träning nu sista veckan, och hellre acceptera att vi är där vi är, och det kan inte bli bättre just nu!

Vill ni ha motivation att starta lydnaden, så har jag en ONLINE kurs, MOT STARTKLASS som startar 21 maj, häng med! Den hittar du här: https://gladjeklick.se/courses/mot-startklass/ 

Träna lugnt, ha kul, och spendera timmarna som dagarna ger er! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s