Debut startklass

Lite väl sent blogginlägg, men här kommer det, bättre sent än aldrig 😉

Tjapp debuterade på tävlingsplanen 18 maj, i startklass, vet inte vad klockan var när vi gick in på planen som ett av de sista ekipagen, men den var iaf efter midnatt, kul att tävla på natten, speciellt här uppe vart ljuset är med oss, även om värmen var någon annan stans.

Och, vilken känsla att kliva över ringbandet med honom, klistrad vid min sida, med en blick som sa, ”KOM IGEN MATTE, DET HÄR KAN JAG!”
Vi har tränat en del helhet, och det skulle bli spännande och se hur han svarar på det, och även att arbeta utan belöning.. Uppställning och så kör vi igång, ett långt följsamhetsprogram, men han vek inte undan en enda sekund, förutom en liten överrotation i vänstersväng som gjorde att han tappade positionen lite, men jobbade sig snabbt och fint tillbaka, snygga raka halter, och enormt fin position, det gav 9,5 poäng! Underbart, vi är på gång! Inkallningen, kommer han stanna kvar eller tjuvar han? Nejdå, han satt kvar, och gör en fin inkallning, som ger en 9a! Det var även en hel del transporter, då allt utgick från samma punkt, så efter varje moment fick vi gå tillbaka till samma punkt, men han kan ju det 😉 Ja, vad ska man säga om resten av momenten, han sopar till med 10 på resten!! Slutar på 195 poäng (av 200) klassvinst och uppflytt!! Och, han visade inga tendenser till att fundera på vad vi höll på med!! Underbara lilla blådåre ❤ Vi strök våran start på lördagen, då det kändes onödigt att gå in igen, och att han kanske börjar fundera på vad tävling är, och att det inte kommer någon belöning, vi tar det lugnt!

Film för de som vill se tävlingen:Tjapp Startklass

Turbo startade klass 3 båda dagarna, och gör två fina tävlingar, de saker som strulade på fredagen fixade han på lördagen och tvärt om.. vi nollar inga moment, men får avdrag för tempo på några moment som var hyfsat felfria, vilket känns tråkigt, och det gör att jag lägger ner lydnadslydnaden med honom, Turbo är ingen snabb hund, han är aldrig långsam, han galopperar alltid, men det sprutar inte om honom, och hade han varit en annan ras så hade det kanske fungerat, men som en liten vallhund, så förväntas det att det ska se fräsigt ut, och det är inte Turbos stil.. Vi får se om vi tar upp det när vi är färdiga med brukset, där trivs vi bättre 😉 Han fick ihop 2 andra pris med 240 poäng båda dagarna, så nära, men inte nog..

Trökk har varit till Dala Floda och lekt i skogarna, så han har nu ett mycket väl godkänd MT, med 499 poäng! Därmed kan han sätta KORAD framför sitt namn ❤ Han hade nog kunnat göra MT varje dag, det var så roligt tyckte han!

Trökk MT

 

Mot Startklass, en guppig väg..

Nu är våren här, motivationen för lydnad och skogsarbete ökar, och vi är gott igång med träningen! Allt låter ju hur bra som helst ju, men så är inte fallet..

31948200_10160235147970527_5195858771057836032_nFör drygt en vecka sedan gick Takida igenom en TTA operation av korsbandet i vänster knä.. hon mådde snabbt bra efter OP, och började använda benet bra nästan direkt, vilket kändes glädjande! Men, något irriterar henne, och jag hoppas så klart att det ”bara” är såret, men hon får panik.. tar sig ur allt hon har på sig, och senaste gången var det inte lite, hon hade neoprenskydd på benet, täcke, mjuk tratt, munkorg, sockar för att inte få tag i tratten, men hon lyckades, för fjärde gången att komma åt såret och riva bort stygnen.. För det mesta, alltså 99% av tiden är hon hur lugn som helst, och behöver inte ha en massa skydd på sig, hon har legat i bilen medan jag har jobbat, men sen händer det.. och då går det snabbt.. Så, 4 gånger är hon ihopsydd nu.. och jag hoppas verkligen såret läker som det ska och snabbt, så att vi sen kan fokusera på rehab av knäet.. Enormt jobbigt, och jag har inte varit med om någon hund som varit så ”jobbig” Känner mig som en rätt värdelös hundägare just nu, men det är omöjligt att ha koll på henne varje sekund.. och speciellt när det oftast inte är några problem alls.. Takida har även en broskskada i knäet, så vi får se hur det läker, men målet är att hon ska kunna leva ett aktivt normalt hundliv utan smärta.. Vi kämpar på!

En annan tråkig sak som tar en massa energi är lokalen, jag har sagt upp lokalen, så nu har vi ingen stans att träna inomhus, visst, nu skiner solen och det är härligt ute, men, jag kommer sakna den enormt mycket, alla stunder av träning, hundprat, umgänge, kurser, oj vad jag kommer sakna det!! Kurserna fortsätter iaf under de ”varmare” månaderna, och jag har en ny lokal dit jag flyttar min tillverkningsdel och butik, men ingen träningslokal. Så just nu håller jag på att plocka ur lokalen, och städa den.. vilket tar tid..

Så, för tre veckor sedan var motivationen på TOPP, jag såg fram emot att få tävla 18 & 19 maj, jag gjorde veckoplaner, och allt kändes som att det var under kontroll.. men någon stans i allt detta som händer just nu försvann även min motivation, men framförallt tid, att träna.. När arbetsdagen innebär minst 12 timmars arbete, lokalen ska tömmas efter det, och hundar ska skötas, så finns det inte tid..

Nå, vi satsar på att starta iaf, försöker få ihop några bra pass nu innan tävlingshelgen, och hoppas solen och värmen för med sig motivation!
Planen är att debutera med Tjapp i startklass, han är enormt fin att träna, har fina grunder, och börjar få en fin helhet. Vi har lagt en hel del tid på att träna transporter, att inte bygga för stor förväntan efter momenten, men sprida ut belöningspunkter mellan och i början av moment. Jag tänker lite så här, att när alla delar är bra nog till att sätta ihop ett helt moment, så ska jag inte belöna momentet, men alltid lägga på ex.vis en transport, en social belöning, en uppställning till nästa moment, ett moment till m.m innan belöningen kommer. Är det något i momentet som brister, ex.vis att hunden sätter sig för tidigt när jag ställer mig bredvid den, att den rör sig i sättande under marsch, att den har dålig ingång efter inkallningen, så plockar jag ut den delen från momentet och tränar den innan jag sätter ihop det till ett moment igen.. och så fort det är ett helt moment igen, så belönar jag inte direkt efteråt. Det har fungerat väldigt bra på Tjapp, och han hänger fint med mellan momenten, och utför även momenten bra! Vi har en del kvar att träna, ex.vis mera kedjor, och nu ska jag försöka att inför varje tävling göra en 4 veckorsplan. Hur och vad jag ska träna de 4 sista veckorna innan tävlingen. Detta för att det är så lätt att panikträna de sista två veckorna, sen blir allt egentligen lite pannkaka.. Första veckan och en bit i andra veckan fokuserade jag mest på de detaljer vi behöver träna, och ju närmare tävlingen vi kommer ju mer helhet och kedjor bör vi träna, så att ”hoppet” till att tävla inte blir så stort som det annars lätt kan bli.. Att vi nöter detaljer, vi stresstränar hela moment som därmed innehåller en hel del fel, vi belönar hunden på samma ställen hela tiden och sen när tävlingen kommer blir det något helt nytt för hunden, en ny upplevelse som inte blir så positiv..
Så här såg Tjapps planering ut vecka 17, 4 veckor innan tävlingen: Skärmavbild 2018-05-09 kl. 09.36.56

Första veckan följde jag planen, sen har jag haft lite fullt upp med annat, så några ofrivilliga vilodagar har det blivit.. men, jag ska verkligen försöka undvika stress träning nu sista veckan, och hellre acceptera att vi är där vi är, och det kan inte bli bättre just nu!

Vill ni ha motivation att starta lydnaden, så har jag en ONLINE kurs, MOT STARTKLASS som startar 21 maj, häng med! Den hittar du här: https://gladjeklick.se/courses/mot-startklass/ 

Träna lugnt, ha kul, och spendera timmarna som dagarna ger er! 🙂

Förväntan..

IMG_2643Senaste tiden har jag funderat en hel del på detta med förväntan kring hundträningen. Vi vill ju att hunden ska ha en positiv förväntan när vi tränar, att förväntan ger uthållighet, men ändå är den så väldans svår att få till, att behålla förväntan, och att få hunden att stanna kvar i förväntan…
En hund med hög förväntan håller oftast bra fokus på uppgiften och störs inte ut lika lätt, dock kan en hög förväntan oxå skapa frustration och för hög aktivitetsnivå, så det gäller att hitta en balans..
Men, jag tänkte inte skriva så mycket om just förväntan i träningen, men den förväntan hundarna skapar själva, i vardagen..

Det är ju så här att våra hundar tränar hela tiden, så länge de är vakna, de försöker lösa ”problem” och komma fram till vad som leder till olika saker.. och, de kan faktiskt lägga på rätt många steg som leder till det de går igång på..
Och här har jag studerat mina hundar en del senaste tiden.. Eller, det började för rätt många år sedan, när jag var ute med alla hundar, på en tävlingsturné under vintern, med slädhundarna. Jag bestämde mig för att spela samma låt varje gång jag skulle släppa ut hundarna från bilen och rasta de.. Minns inte vilken låt det var, men rätt snabbt så fick hundarna förväntan vid den låten, och började röra sig i sina burar, sträcka på sig och göra sig redo att gå ut, väldigt intressant tyckte jag, men här kontrollerade jag det stimuli som gav förväntan, och planerade detta… Dock så kom låten på radion året efter när jag var ute med hundarna, och jag hade så klart glömt vad det innebar, jag hade väl inte nog förväntan på låten, men hundarna hade, och jag hade en hund som kissade i sin bur, då jag inte stannade som jag alltid gjort tidigare när den låten spelades.. så, jag slutade med det, och fick ändra deras förväntan till den låten för att undvika missförstånd 😉

16265258_10158061285505527_1361491705030485735_nIaf, nu mera så skapar mina hundar sig förväntan på saker utan att jag vill det, vilket gör att jag inser hur mycket de lägger märke till, och sätter ihop..
Takida, vare gång det är ishockey på tv, så vandrar hon, sneglar på Jesper, och vandrar, hon har skapat sig en förväntan att när det är hockey, så kommer husse hoppa upp och ner och vara helg galen, vilket hon gärna hänger med på, och ser fram emot, så varje gång det är hockey så förväntar hon sig detta.. Det händer så klart inte varje gång, men den ”belöningen” att få glädjeskutta med sin husse är såpass hög att hon har förväntan på att den kanske kan komma, varje gång.. Tänk om vi kan få den uthålligheten i lydnadsträningen, att gå fot, dag ut och dag in, i förväntan att den superbelöningen kan komma.. gäller bara att hitta den belöningen!

En annan sak mina hundar har förväntan på, och det här har flera av de skapat, är ugnsluckan.. vi hade brandlarmet nära ugnen förut, och ungefär varje gång vi öppnade ugnen så gick brandlarmet efter ett tag, vilket innebär att någon av oss sprang dit och vevade med något för att få tyst på larmet, vilket hundarna tyckte var rätt kul.. så, de la ihop att när ugnsluckan klickar, så börjar snart brandlarmet, vilket innebär att husse eller matte springer dit och ”dansar” runt.. Nästa steg på detta blir väl att de börjar när det luktar pizza 🙂

Den klassiska, när jag kör in på en grusväg, så blir mina hundar glada, de förväntar sig spår, sök, uppletande eller något annat kul..

IMG_7830Nå, lite vart jag vill komma är att hundarna hela tiden söker lösningar på saker, och gillar de det som händer, så kommer de försöka klura ut vad det är som leder till det roliga (eller i vissa fall, otrevliga) Är det något de inte gillar, så fungerar det så klart på samma sätt..
Det finns många som skrivit om detta, och det är enormt intressant tycker jag.. hur kan vi använda oss av detta i vardagen eller träningen?

Utrustning

grönrosaNu finns det även en sida för utrustningen, jag tillverkar selar, halsband, koppel m.m och utvecklar hela tiden nya produkter och färger.

På Facebook finns ett album med olika färgkombinationer, och selar/halsband. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

ALBUM

 

Sponsor ekipage sökes!

IMG_2643.jpgHar funderat på detta med sponsor ekipage, och om det är något för mig. Jag tror det, och har bestämt mig för att försöka och se hur det fungerar! En satsning, men hej, man måste våga för att vinna!

Så, hur har jag tänk att det ska fungera?

Dels så ska ju jag få något ut av det, som marknadsföring och nya kunder, vilket innebär att de som jag väljer ut kommer att hjälpa mig med detta.

Jag vill att de jag väljer att ingå ett samarbete med är aktiva på sociala medier, och hemsida/blogg. Aktiva med bilder och filmer, och som syns utåt, de ska träna hund på ett positivt sätt och utstråla glädje och samarbete i sin träning.

Det ska vara tävlingsekipage som redan tävlar inom den gren de är aktiva i.

Det kan vara:
Bruks
Lydnad
Utställning
Jakt
Drag
Agility
m.m

Det jag erbjuder kommer att vara Privat träning mot gemensamt uppsatt mål, privat lektioner, coachning och samarbete. Friskvård och fysisk träningshjälp.

Det är bra om ekipagen har möjlighet att ta sig till mig för uppföljning, dokumentation och träning.

Det kommer ev. finnas plats för ekipage där uppföljning sker online, via filmer och telefon/mail.

Ni är en del av Team TopDog och representerar teamet på ett positivt och bra sätt.

Från början tänkte jag ha två ekipage, men den siffran är inte spikad, så skicka in en ansökan med info om er och eran satsning 🙂

Är ni intresserade? Skicka mig ett mail / PM. 🙂
cari@topdog.se

Snabba gripanden och ordförståelse

När jag har tid spenderar jag tiden i träningslokalen, så enormt effektivt och härligt att träna inne i värmen på vintern!! Tror att jag tränat fler gånger den här vintern, än jag gjort tillsammans på tidigare vintrar, det att träna i snålblåst eller -40 grader är inte så lockande så då blir det mest småträning hemma utan någon planering, men nu, nu har vi en lokal!!!

Det att driva lokalen kräver massor av arbete, och jag hoppas att tiden ska ge erfarenhet och rutiner, nu försöker jag komma fram till hur det ska fungera på bästa sätt! Det är roligt att den är uppskattad och jag vill att alla ska trivas där!

Träningen går framåt, och det är så roligt med utveckling, för varje hund så prioriterar man olika saker, med Trøkk har jag lagt en hel del fokus på tempo och ”ta i” övningar, vilket han inte behöver, då han har mycket av det i sig, nu fokuserar vi mycket på stadga och fokus, vilket han fixar galant! Vi jobbar med ordförståelse, vilket jag kanske slarvat med med de andra hundarna och påbörjat allt för sent, och jag tror att ju senare vi lär de att lyssna innan de agerar, ju svårare blir det att få en riktigt bra ordförståelse, så den här gången leker jag in det.
Det att lägga in ”nonsens” ord som inte betyder något för hunden blandat med ett kommando den kan är ju bra träning, och det kör jag mycket på ”varsågod” träningen, du får endast ta godiset i min hand på rätt signal… Men, för att utmana honom lite så körde jag kommandon han kan (rätt bra) blandat med belöningssignalen ”YES” som är hans favvo ord.. jag har en synlig leksak, säger ”YES” och han får leka, kör så några gånger, för att helt plötsligt byta ut ”YES” kommandot mot ett annat, som uppmanar han att utföra ett beteende, ex.vis ligg. I filmen kör jag ligg (DEKK) och Stuts (Hoppa) Detta blandar jag med att direkt säga ”YES” Utför han rätt så får han så klart ”YES” kommando och belöningen, felar han, så retar jag honom, vinner leksaken själv, eller äter godiset.  Ett träningspass, lite för långt, då han blir lite trött, men helt oredigerat.

Nästa film börjar jag med snabba gripanden, har jobbat mycket med att hålla fast, lugn i hålla fast beteendet, att snabbt gripa från marken, men från handen har jag medvetet behållit ett lugn, för att inte få stress och tugg, jag använder mig mycket av omvänt lockande i hålla fast.
För att få snabba gripanden från handen hetsar jag upp han lite, och låter han jaga i kapp rullen för att gripa, när han griper belönar jag med belöningssignalen och han får belöningen, i början godis, men byter till leksak. Sen sätter jag ihop det snabba gripande med ett lugnt håll fast.  Släpper han rullen eller inte griper den snabbt nog retar jag honom / vinner den, det går han igång på.. Även här ett träningspass som är oredigerad..

Hur tränar ni?