Förväntan..

IMG_2643Senaste tiden har jag funderat en hel del på detta med förväntan kring hundträningen. Vi vill ju att hunden ska ha en positiv förväntan när vi tränar, att förväntan ger uthållighet, men ändå är den så väldans svår att få till, att behålla förväntan, och att få hunden att stanna kvar i förväntan…
En hund med hög förväntan håller oftast bra fokus på uppgiften och störs inte ut lika lätt, dock kan en hög förväntan oxå skapa frustration och för hög aktivitetsnivå, så det gäller att hitta en balans..
Men, jag tänkte inte skriva så mycket om just förväntan i träningen, men den förväntan hundarna skapar själva, i vardagen..

Det är ju så här att våra hundar tränar hela tiden, så länge de är vakna, de försöker lösa ”problem” och komma fram till vad som leder till olika saker.. och, de kan faktiskt lägga på rätt många steg som leder till det de går igång på..
Och här har jag studerat mina hundar en del senaste tiden.. Eller, det började för rätt många år sedan, när jag var ute med alla hundar, på en tävlingsturné under vintern, med slädhundarna. Jag bestämde mig för att spela samma låt varje gång jag skulle släppa ut hundarna från bilen och rasta de.. Minns inte vilken låt det var, men rätt snabbt så fick hundarna förväntan vid den låten, och började röra sig i sina burar, sträcka på sig och göra sig redo att gå ut, väldigt intressant tyckte jag, men här kontrollerade jag det stimuli som gav förväntan, och planerade detta… Dock så kom låten på radion året efter när jag var ute med hundarna, och jag hade så klart glömt vad det innebar, jag hade väl inte nog förväntan på låten, men hundarna hade, och jag hade en hund som kissade i sin bur, då jag inte stannade som jag alltid gjort tidigare när den låten spelades.. så, jag slutade med det, och fick ändra deras förväntan till den låten för att undvika missförstånd 😉

16265258_10158061285505527_1361491705030485735_nIaf, nu mera så skapar mina hundar sig förväntan på saker utan att jag vill det, vilket gör att jag inser hur mycket de lägger märke till, och sätter ihop..
Takida, vare gång det är ishockey på tv, så vandrar hon, sneglar på Jesper, och vandrar, hon har skapat sig en förväntan att när det är hockey, så kommer husse hoppa upp och ner och vara helg galen, vilket hon gärna hänger med på, och ser fram emot, så varje gång det är hockey så förväntar hon sig detta.. Det händer så klart inte varje gång, men den ”belöningen” att få glädjeskutta med sin husse är såpass hög att hon har förväntan på att den kanske kan komma, varje gång.. Tänk om vi kan få den uthålligheten i lydnadsträningen, att gå fot, dag ut och dag in, i förväntan att den superbelöningen kan komma.. gäller bara att hitta den belöningen!

En annan sak mina hundar har förväntan på, och det här har flera av de skapat, är ugnsluckan.. vi hade brandlarmet nära ugnen förut, och ungefär varje gång vi öppnade ugnen så gick brandlarmet efter ett tag, vilket innebär att någon av oss sprang dit och vevade med något för att få tyst på larmet, vilket hundarna tyckte var rätt kul.. så, de la ihop att när ugnsluckan klickar, så börjar snart brandlarmet, vilket innebär att husse eller matte springer dit och ”dansar” runt.. Nästa steg på detta blir väl att de börjar när det luktar pizza 🙂

Den klassiska, när jag kör in på en grusväg, så blir mina hundar glada, de förväntar sig spår, sök, uppletande eller något annat kul..

IMG_7830Nå, lite vart jag vill komma är att hundarna hela tiden söker lösningar på saker, och gillar de det som händer, så kommer de försöka klura ut vad det är som leder till det roliga (eller i vissa fall, otrevliga) Är det något de inte gillar, så fungerar det så klart på samma sätt..
Det finns många som skrivit om detta, och det är enormt intressant tycker jag.. hur kan vi använda oss av detta i vardagen eller träningen?

Annonser

Utrustning

grönrosaNu finns det även en sida för utrustningen, jag tillverkar selar, halsband, koppel m.m och utvecklar hela tiden nya produkter och färger.

På Facebook finns ett album med olika färgkombinationer, och selar/halsband. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

ALBUM

 

Sponsor ekipage sökes!

IMG_2643.jpgHar funderat på detta med sponsor ekipage, och om det är något för mig. Jag tror det, och har bestämt mig för att försöka och se hur det fungerar! En satsning, men hej, man måste våga för att vinna!

Så, hur har jag tänk att det ska fungera?

Dels så ska ju jag få något ut av det, som marknadsföring och nya kunder, vilket innebär att de som jag väljer ut kommer att hjälpa mig med detta.

Jag vill att de jag väljer att ingå ett samarbete med är aktiva på sociala medier, och hemsida/blogg. Aktiva med bilder och filmer, och som syns utåt, de ska träna hund på ett positivt sätt och utstråla glädje och samarbete i sin träning.

Det ska vara tävlingsekipage som redan tävlar inom den gren de är aktiva i.

Det kan vara:
Bruks
Lydnad
Utställning
Jakt
Drag
Agility
m.m

Det jag erbjuder kommer att vara Privat träning mot gemensamt uppsatt mål, privat lektioner, coachning och samarbete. Friskvård och fysisk träningshjälp.

Det är bra om ekipagen har möjlighet att ta sig till mig för uppföljning, dokumentation och träning.

Det kommer ev. finnas plats för ekipage där uppföljning sker online, via filmer och telefon/mail.

Ni är en del av Team TopDog och representerar teamet på ett positivt och bra sätt.

Från början tänkte jag ha två ekipage, men den siffran är inte spikad, så skicka in en ansökan med info om er och eran satsning 🙂

Är ni intresserade? Skicka mig ett mail / PM. 🙂
cari@topdog.se

Snabba gripanden och ordförståelse

När jag har tid spenderar jag tiden i träningslokalen, så enormt effektivt och härligt att träna inne i värmen på vintern!! Tror att jag tränat fler gånger den här vintern, än jag gjort tillsammans på tidigare vintrar, det att träna i snålblåst eller -40 grader är inte så lockande så då blir det mest småträning hemma utan någon planering, men nu, nu har vi en lokal!!!

Det att driva lokalen kräver massor av arbete, och jag hoppas att tiden ska ge erfarenhet och rutiner, nu försöker jag komma fram till hur det ska fungera på bästa sätt! Det är roligt att den är uppskattad och jag vill att alla ska trivas där!

Träningen går framåt, och det är så roligt med utveckling, för varje hund så prioriterar man olika saker, med Trøkk har jag lagt en hel del fokus på tempo och ”ta i” övningar, vilket han inte behöver, då han har mycket av det i sig, nu fokuserar vi mycket på stadga och fokus, vilket han fixar galant! Vi jobbar med ordförståelse, vilket jag kanske slarvat med med de andra hundarna och påbörjat allt för sent, och jag tror att ju senare vi lär de att lyssna innan de agerar, ju svårare blir det att få en riktigt bra ordförståelse, så den här gången leker jag in det.
Det att lägga in ”nonsens” ord som inte betyder något för hunden blandat med ett kommando den kan är ju bra träning, och det kör jag mycket på ”varsågod” träningen, du får endast ta godiset i min hand på rätt signal… Men, för att utmana honom lite så körde jag kommandon han kan (rätt bra) blandat med belöningssignalen ”YES” som är hans favvo ord.. jag har en synlig leksak, säger ”YES” och han får leka, kör så några gånger, för att helt plötsligt byta ut ”YES” kommandot mot ett annat, som uppmanar han att utföra ett beteende, ex.vis ligg. I filmen kör jag ligg (DEKK) och Stuts (Hoppa) Detta blandar jag med att direkt säga ”YES” Utför han rätt så får han så klart ”YES” kommando och belöningen, felar han, så retar jag honom, vinner leksaken själv, eller äter godiset.  Ett träningspass, lite för långt, då han blir lite trött, men helt oredigerat.

Nästa film börjar jag med snabba gripanden, har jobbat mycket med att hålla fast, lugn i hålla fast beteendet, att snabbt gripa från marken, men från handen har jag medvetet behållit ett lugn, för att inte få stress och tugg, jag använder mig mycket av omvänt lockande i hålla fast.
För att få snabba gripanden från handen hetsar jag upp han lite, och låter han jaga i kapp rullen för att gripa, när han griper belönar jag med belöningssignalen och han får belöningen, i början godis, men byter till leksak. Sen sätter jag ihop det snabba gripande med ett lugnt håll fast.  Släpper han rullen eller inte griper den snabbt nog retar jag honom / vinner den, det går han igång på.. Även här ett träningspass som är oredigerad..

Hur tränar ni?

Man måste våga för att vinna…..

Och om jag vinner, återstår att se.. men nu har jag iaf vågat!! Känns spännande, nervöst, pirrigt, och enormt kul!!

Idag har jag skrivit på hyresavtalet på min nya lokal! Känns så spännande!!
Den beräknas vara färdig 1 december, då rullas den gröna mattan ut och vi kan börja träna inomhus!! Lokalen är ca 145 kvadratmeter öppen yta, och det räcker till för att träna rätt mycket! Verkligen något vi saknat här i Kiruna, och nu blir det verklighet! Så jag hoppas verkligen att den kommer användas, och att det finns ett behov, så kanske vi kan få en större hall i framtiden!

Nu planeras några väldigt intressanta kurser under vinter, med inhyrda instruktörer, även föreläsningar! Så TopDog Hundarena kommer vara ett hett ställe i vinter 😉

Leta upp gruppen TopDog Hundarena på Facebook, för information, eller gilla sidan TopDog för info om kurser m.m